Alexander Jute är ordförande för Svenska Kreditföreningen, som tar till vara näringslivets intressen. Gemensamt för den breda medlemsbasen är ambitionen att främja en sund kreditgivning.
– Vi och våra medlemmar vill se en sund och stabil kreditgivning i samhället, både för bolagen, men även för de enskilda kredittagaren. En bra kreditmarknad är något positivt i samhället, men vi behöver också motverka de mindre seriösa aktörerna. Där hoppas vi kunna vara en etisk kompass, som kan leda branschen åt rätt håll.
Styrelsen för Svenska kreditföreningen står på flera olika ben, ett av dem är Juristkommittén. I den ingår dels jurister, men även compliance officers. Deras uppdrag är att bevaka omvärlden med medlemmarnas intressen i åtanke. Till exempel kan det röra sig om nya regulatoriska ändringar och lagstiftningar. Detta kommuniceras sedan ut till medlemmarna i till exempel denna tidning. Denna typ av omvärldsbevakning hjälper föreningens medlemmar att alltid hålla sig ajour med branschnyheter och viktiga händelser. Utöver detta är juristkommittén även viktig för Svenska Kreditföreningens arbete som remissinstans.
– Det är kanske den största delen av deras uppdrag. Utmaningen är att kunna förhålla sig till frågor där våra medlemmar kanske har olika åsikter och intressen. Där behöver vi tänka igenom vad som är föreningens uppdrag, och vad som är respektive medlems uppdrag. Vissa frågor kan vi helt enkelt inte ta oss an, om det finns tydliga intressekonflikter mellan våra medlemmar.
Juristkommittén brukar sammanträda cirka fyra till sex gånger per år, men har även löpande kontakt mellan mötena för mer brådskande frågor. På mötena är en central del av arbetet att ta fram remissyttranden.
Vilken typ av juridiska frågor ligger i fokus just nu?
– Idag pratar man mycket om överskuldsättningsfrågan, men även frågor som hållbarhet och GDPR ligger i fokus. Hållbarheten ser jag överlag har vuxit som ämne, dels i en större kontext om hållbar kreditgivning, men även i en social aspekt. Hållbarhet som ämne är otroligt brett, och egentligen ser vi att hela ESG-paketet ökar mycket.
Just nu söker Svenska Kreditföreningen en ny ordförande som kan ta över ledarskapet av kommittén, och även leda den framåt. Det finns ambitioner om att i framtiden hitta samarbetsmöjligheter med liknande branschföreningar, där man har gemensamma intressen och mål, berättar Alexander.
Förutom remissarbete och omvärldsbevakning har också Svenska Kreditföreningen flera initiativ för att främja nätverkande och informationsdelning, men även hylla branschkollegor. Ett av de senaste tillskotten är Credit Management -galan som går av stapeln i den 16 oktober 2024.
– Det är ett jättekul initiativ som jag tror kommer bidra mycket till branschen. Dels genom att uppmärksamma de aktörer som utmärkt sig på olika sätt under det gångna året, men även som ett tillfälle att träffa branschkollegor. Framförallt i svåra tider som dessa, som präglas av lågkonjunktur, kan det vara otroligt värdefullt att stanna upp och uppmärksamma det positiva i vår bransch.
Hur ser du på branschens utveckling framöver?
– Krediter kommer alltid ha sin plats i samhället, och rätt använt så är de ett viktigt instrument. Stora köp, som en första bostad, kommer i princip alltid att kräva krediter. Det vi behöver göra är att få privatpersoner såväl som bolag att förstå värdet av en kredit, men även riskerna med ett överanvändande av krediter. Även i näringslivet är krediter livsviktiga, det är även något vi blivit varse på senaste tiden. I ljuset av de kriser som slagit mot samhället och företagarna så kan man verkligen se ett behov av att kunna ta krediter för att klara tillfälliga dippar.