Brott skadar alltid ett företag men en cover-up är en ren korsfästning

Publicerad: 2024 . 04 . 08

Mia Falk har en lång karriär bakom sig, där hon hunnit med många intressanta uppdrag. Idag jobbar hon på Advokatfirman Vinge, med fokus på Corporate Crime och Compliance. Vi träffas för att diskutera riskerna som svenska bolag står inför idag, och gör en djupdykning i hennes långa karriär och expertis.

1993 började Mia studera vid polishögskolan, och redan under praktiktiden fick hon upp ögonen för förmögenhetsbrott. Hon fick 1994 bland annat bistå i utredningen av ett omfattande internationellt bedrägeri där gärningspersonerna bl.a. hade sålt icke existerande datorer via en hemsida till personer i ett antal olika länder. Mia noterar att det var ett väldigt tidigt IT-relaterat bedrägeri.

– Jag föll snabbt för att brott kan se ut på så många olika sätt. Jag har alltid tyckt om mysteriet kring ekonomisk brottslighet; mycket av arbetet bottnar i att lista ut vad som egentligen har har hänt. Det är ett väldigt grävande arbete, där man får gå igenom bokföring, leta efter försvunna pengar, och allmänt klura, vilket jag tyckte var otroligt roligt.

Mia hade tidigt i sin karriär tre drömarbetsplatser: Ekobrottsmyndigheten, Finanspolisen och Europol. Drömmen var att någon gång under sitt liv kunna arbeta på någon av dessa tre. Redan 2005 hade hon varit på dem alla.

– Jag började på Ekobrottsmyndigheten som ung men passionerad ekoutredare. Det handlade framförallt om grova rikstäckande och internationella brott. Under de åren levde och andades jag verkligen ekobrott. När jag därefter kom till Finanspolisen jobbade jag med penningtvättsutredningar, där fokus snarare var att identifiera förbrottet. Vi fick alltså in misstänkta transaktioner från banker och växlingskontor, och skulle spåra pengarna tillbaka till ekonomisk brottslighet. På Europol jobbade jag med penningförfalskning, att lokalisera tryckerier och försvåra distributionen av falska sedlar.

Efter att ha betat av sina tre drömjobb såg Mia sig om efter nya utmaningar. Hon fastnade för en internutredningsfunktion i FN, där hon skulle ansvara för att utreda brott och andra överträdelser inom FNs verksamhetsområde. I denna roll fick Mia arbeta mycket med utredningar kopplade till korruption inom FN. Efter fem år i Wien kände dock Mia att det var dags att flytta hem till Sverige igen.

Därefter har hon hunnit jobba på NOA, KPMG och Scania, men överallt kändes det som att vissa aspekter saknades. Parallellt med arbetet hade Mia studerat juridik för att bli en så skicklig utredare som möjligt.

– Jag visste vid det här laget väl vad jag tyckte om att jobba med. Jag ville vara nära kunderna, jobba brett med juridiska frågor och få den där klurande delen. Jag ville också få arbeta mer rådgivande, att hjälpa företag att göra det svårt att begå brott mot eller inom företaget. Jag brukar säga att det tar 25 år att få 25 års erfarenhet, och så var det verkligen för mig. Jag har prövat det mesta, och nu känner jag att jag har hittat helt rätt.

Idag jobbar Mia på Advokatfirman Vinge, med fokus på Corporate Crime och Compliance. Teamet består av åklagare, compliancespecialister, och personer med polisbakgrund, som Mia.

– Det finns inte riktigt någon annan advokatbyrå i Sverige med ett så dedikerat compliance- och utredningsteam. Framförallt är det en enorm resurs att ha tillgång till all den juridiska expertis som ofta bara sitter några rum bort. Det innebär att vi kan täcka de allra flesta frågor som kan dyka upp vid en incident eller utredning.

Mia beskriver att compliance är ett område som bara växer. Den regulatoriska omvärlden har blivit mycket mer påtaglig och svårnavigerad, och det kommer troligtvis fortsätta hagla in nya initiativ på rättsområdet. Man ser idag en tydlig trend i att fokus på compliance ökar i alla sektorer. Mia menar att det dels beror på den ständigt ökande mängden regelverk, men att det också har blivit en viktig hållbarhetsfråga och även en förtroendefråga.

Företagen har idag allt att vinna

på att investera i ett

bra compliancearbete

Mia Falk

– Bolagsskandaler är inte direkt något nytt, men det har blivit svårare att rentvå sig från en sådan idag. Det är mycket lättare att granska bolag idag, information sprids snabbare och det finns överlag större krav på transparens. Samtidigt ser vi också att det från EU-håll kommer alltfler krav på compliance och att företagen också har ett växande ansvar för hur deras leverantörer agerar. Kriminella aktörer som använder företag som brottsverktyg är kanske inget nytt, men problematiken har ökat under senare år. Därför tror jag faktiskt att fler bryr sig om vilka de gör affärer med, även om de inte direkt innefattas av exempelvis penningtvättsregelverket. Kort sagt, företagen har idag allt att vinna på att investera i ett bra compliancearbete, och jag tror att de flesta börjar förstå det nu.

Mia menar att hennes bakgrund inom polisen har gett en viktig synvinkel in i compliancearbetet. Att kunna närma sig fall både inifrån och utifrån beskriver hon som en stor resurs.

– Min bakgrund är en viktig förutsättning för att jag ska kunna vara riktigt effektiv i mitt yrke idag. Jag har suttit med fullt fokus på de här frågorna från åtta till fem i många år, det sitter i ryggmärgen nu. Det räcker nästan att lyssna på en beskrivning av en händelse för att få en aning om vilket eller vilka brott som kan ha begåtts och hur man bör agera. Som sagt, polisarbetet handlar mycket om att klura, vända och vrida på saker tills de blir tydliga. Jag tror jag kan applicera samma metod i min nuvarande roll. Om en av mina klienter ringer och till exempel har en anställd som misstänks för brott vet jag ofta direkt hur processen kommer se ut, vilket material polisen kommer att begära från bolaget, vilka förhör man kanske kommer att hålla och jag kan rådge bolaget därefter. Utan den bakgrunden så skulle jag nog inte känna mig lika trygg i min rådgivning.

Det finns många typer av utmaningar för svenska bolag idag, bl.a. nya och kommande regelverk som ställer krav på bolagen. Ett sådant exempel är kommande cybersäkerhetslagstiftning från EU, som både företag och offentlig sektor behöver förbereda sig för. Penningtvätt är också något som berör fler företag än man kanske tror.

– För att ta ett enkelt exempel: om en bilförsäljare tar emot kontanter som delbetalning för en bil så spelar det egentligen ingen roll var pengarna faktiskt kommer ifrån. Det kan anses vara ett klandervärt risktagande och i så fall riskerar bilförsäljaren att dömas för näringspenningtvätt. Du har en skyldighet att ha koll på vad du tar emot för pengar in i din organisation.

Mia förklarar att risken för näringspenningtvätt är mer vanligt förekommande än man kan tro, framförallt när man handlar med utlandet.

– En kund kan till exempel vilja betala genom ett annat bolag som inte har något med affärsrelationen att göra. Förklaringen kan vara att man vill reglera en skuld på det sättet eller att det är svårt att göra betalningar från det land där kunden befinner sig. Vid en första anblick kanske det låter som någonting man inte kan tro att någon skulle gå med på, men i tider av kris, till exempel när det blir krig i Europa, kan det vara svårt att få in betalningar. Då kanske man väljer att lösa situationen på det sätt som erbjuds.

På samma sätt är det viktigt att identifiera sina korruptionsrisker. Om man till exempel gör affärer i ett land med hög korruptionsrisk så är sannolikheten större att kunden kommer att begära en muta för att välja att köpa från just dig. Då är det just det man behöver förbereda sina medarbetare på. Om man däremot jobbar inom offentlig sektor är risken att du eller dina anställda kan bli erbjudna mutor från någon som vill påverka era beslut, menar Mia.

– Här tror jag att man måste gå in i mer detalj när man analyserar sina risker, och på medarbetarnivå utbilda och informera, utifrån den riskbild som just ditt bolag och just de medarbetarna har. I vissa sektorer är folk så vana vid att bli erbjudna mutor att de knappt reagerar på det längre. I andra är det få som vet eller förstår vad en muta är, eller hur den kan se ut. Då blir det viktigt att definiera gränser och regler. Kan man låta leverantören bjuda på lunch? Får man bjuda med kunden på hockeymatch? Det här är en stor complianceutmaning, men så otroligt viktigt.

Mia tror dock inte att korruptionen ökat markant i samhället. Troligtvis hittar vi mer av korruptionen idag, med mer utvecklade rutiner och kontroller, men själva bjuderiet har nog snarare minskat i takt med att fler blivit medvetna om riskerna.

– Det som ökar är infiltration, där mutor förmodligen går hand i hand med utpressning. Men det hänger nog snarare ihop med den grova brottsligheten, där företag används som brottsverktyg och med de kriminella nätverkens infiltrering av både näringsliv och offentlig sektor. Man kan inte säga att det är indikativt för kutymen inom själva näringslivet.

Faktum är att Mia ser positiv förändring i näringslivet. Medvetenheten har ökat, och både ledning och medarbetare är överlag mer angelägna om att hantera och utreda incidenter och brott.

– Bolagen har utvecklats positivt i sitt risktänk och sin medvetenhet, man är mer angelägen om att göra rätt, genom att anmäla eventuella brott. Det är ovanligt att man gömmer brott i samma utsträckning som man tenderade att göra tidigare. Det har blivit en förtroendefråga. Om man slussar ut en skurk genom bakdörren kan hen gå vidare till nästa jobb och fortsätta göra skada. Jag märker att jag och mitt team allt oftare får uppdraget att utreda interna anmälningar och misstankar. Brott skadar alltid ett företag, men en cover-up blir en ren korsfästning.

Advokatfirman Vinge är i år huvudsponsorer till branschgalan Compliance Awards, där vinnare i sex kategorier ska koras. Mia ser det som en viktig milstolpe i arbetet för att skapa en mer erkänd och uppskattad bransch.

– Compliance är en så oerhört viktig funktion, men de har det inte alltid lätt. Det finns tyvärr fortfarande en bild av att compliance och internrevision kan förstöra affären. Det man måste förstå är att det är kortsiktiga vinster man jagar i så fall, och framförallt, vinster som man inte vill ha. Långsiktigt är compliance alltid något bra, som bidrar till affärsnyttan. Compliance officers förtjänar att uppmärksammas för det jättejobbet de gör. Jag är så stolt över alla som har valt att jobba inom compliancevärlden, vi inom branschen får helt enkelt stötta varandra, och den här galan känns verkligen som ett bra tillfälle.

Relaterade Nyheter