Om synen på kund ändras måste vi säkerställa att hanteringen av kunder i kreditprocessen ändrats i samma takt.
Av Rickard Andersson
Rickard Andersson är Senior Rådgivare på Waya Finance & Technology som firar 30 år i branschen i år. Har verkat inom alla delar av kreditprocessen från kreditberedning och kreditbeslut och löpande kredituppföljning (UC), kundhantering inkl. behålla och återvinna (Transcom), till hantering av kunder genom hela fakturans livscykel inklusive faktura- reskontra- påminnelse och inkasso (Waya, Intrum, Lindorff/Lowell och Kredinor) Under många år jobbat som managementkonsult med fokus på optimering av kreditprocesserna.
I dagens affärsklimat är det lätt att fastna i jakten på nya kunder och glömma bort vikten av att vårda och behålla de befintliga. Men vad är egentligen priset för att hela tiden jaga nya kunder jämfört med att satsa på att behålla och vårda de befintliga?
Enligt en rapport från Bain & Company, kostar det sex till sju gånger mer att skaffa en ny kund än att behålla en befintlig. Dessutom kan en ökning av kundlojaliteten med 5 procent öka företagets lönsamhet med 25 till 95 procent!!!
Att investera i kundnöjdhet och lojalitet är alltså inte bara en moralisk plikt utan också en lönsam affärsstrategi.
Nöjda kunder stannar längre och spenderar mer. De blir ambassadörer för ditt varumärke och lockar nya kunder genom positiva rekommendationer. Men hur skapar man då nöjda kunder?
Det handlar om att sätta kunden i centrum av allt man gör och att ha schyssta processer på plats för att möta deras behov och förväntningar. Genom att lyssna på kundernas feedback och agera på den kan man skapa en stark relation som varar över tid.
När man adderar en kundcentrerad, modern plattform så skapas förutsättningar för effektivare processer, unik interaktion genom hela fakturans livscykel så ökar inte bara lojaliteten utan även kassaflödet (upp till 60%). För nöjda kunder betalar snabbare.
Ny teknik och nya arbetssätt krävs för att få nya resultat och när man fokuserar på att vårda och behålla kunderna ökar inte bara livstidsvärdet på den enskilda kunden utan också på hela kundstocken. Varje nöjd kund blir en investering för framtiden och bidrar till långsiktig lönsamhet och tillväxt.
Låt oss tillsammans investera i våra kunder, vårda deras förtroende och bygga starka relationer som varar över tid. Det är vägen till ökat livstidsvärde och hållbar tillväxt för våra företag.
Livstidsvärde på kund
Men låt oss göra en kort överflygning på ämnet.
Livstidsvärdet (Lifetime Value, LTV) för en kund eller kundstock är ett viktigt begrepp inom företagsekonomi och marknadsföring, särskilt inom områden som SaaS tjänster, Telecom/media, e-handel och andra branscher där kundlojalitet och återkommande intäkter alltid varit centrala. Detta värde representerar den totala intäkten som förväntas genereras från en kund under hela deras tid som kund hos företaget.
För att beräkna livstidsvärdet på en kund eller kundstock tar man vanligtvis hänsyn till följande faktorer:
Intäkter från kunden: Detta inkluderar alla köp som kunden gör under deras relation med företaget, inklusive både engångsköp och återkommande intäkter.
Marginalen på intäkterna: Det är viktigt att ta hänsyn till företagets marginaler för att bestämma den faktiska vinsten från varje kund.
Kundens livslängd hos företaget: Detta är den genomsnittliga tiden en kund förväntas fortsätta göra affärer med företaget.
Kundens förväntade köpbeteende: Det är användbart att analysera och förstå kundens köpbeteende för att uppskatta deras framtida köp och därigenom deras totala värde.
Formeln för att beräkna livstidsvärdet på en kund kan vara något liknande följande:
LTV = (Intäkter från kunden * Marginal)
* Kundenslivslängd
Där ”Intäkter från kunden” representerar den totala intäkten från kunden under deras tid hos företaget, ”Marginal” är den genomsnittliga marginalen på dessa intäkter, och ”Kundens livslängd” är den genomsnittliga tiden en kund förblir lojal mot företaget.
Att förstå och beräkna livstidsvärdet på en kund eller kundstock är viktigt för att fatta beslut om marknadsföring, kundrelationer och företagsstrategi, eftersom det ger insikter om hur mycket resurser som bör investeras för att förvärva och behålla kunder.
Del 2 kan du läsa här på måndag den 15 april