Konsultbolaget zeb har tagit fram ett digitalt verktyg som övervakar regulatoriska initiativ – zeb.Regulatory.Hub. Syftet är att verktyget ska kunna hjälpa compliance officers att hantera den allt större mängden regelverk som behöver efterlevas. Compliance Nytt stämde träff med zeb-konsulterna Jessica Thörn och Gustav Svedenstedt för att diskutera hur compliancebranschen kan navigera bland de allt fler regelverken.
Jessica Thörn
Gustav Svedenstedt
Zeb grundades 1992 i Tyskland och erbjuder konsulttjänster till hela den finansiella sektorn. Idag har bolaget mer än 1100 anställda som arbetar i 11 länder runtom i Europa. I Norden har bolaget dessutom specialiserat sig på compliance och riskhantering i finansiella företag. zeb:s kunder inom compliancesegmentet består av såväl stora som små finansiella företag, som på ett eller annat sätt behöver stöd i sin compliancefunktion eller med att hantera regulatoriska frågor. Det kan exempelvis röra sig om interimslösningar, rådgivning, granskningar av specifika områden, tillståndsansökningar eller en outsourcing av hela compliancefunktionen.
En av de största utmaningarna för finansiella företag idag är den ständigt växande mängden regelverk på både EU- och nationell nivå. Regelverken är ofta omfattande och komplexa och kan vara utmanande att anpassa till den specifika verksamheten. För större företag innebär det ofta att omstrukturera omfattande processer, vilket kräver mer än att bara lägga till nya regler. Mindre företag står i sin tur inför utmaningen att utveckla sina strukturer och rutiner för att kunna möta de nya kraven. Gustav och Jessica förutspår en fortsatt trend mot bredare och mer omfattande regelverk från EU i framtiden.
– En utveckling vi ser är att regelverken i allt större utsträckning ser ut att bli förordningar från EU. Det gör dem direkt tillämpliga, och bidrar till en enhetlig rättslig standard inom EU men det gör det också svårare att anpassa till den specifika nationella kontexten, säger Jessica.
I Sverige har lagstiftaren dessutom haft en tendens att införa ytterligare krav som går utöver de krav som följer av de aktuella EU- direktiven, s.k. gold-plating. Ur ett konkurrensperspektiv kan det skapa nackdelar för svenska företag när de ska konkurrera med utländska aktörer. En fördel med direktiv däremot är att det då går igenom den svenska lagstiftningsprocessen med gedigna förarbeten, vilket underlättar när regelverken väl ska tolkas och tillämpas.
För att möta den snabba utvecklingen har zeb tagit fram ett digitalt verktyg: Regulatory Hub. Verktyget utvecklades för att möta det växande behovet av omvärldsbevakning och hantering av regelverksförändringar. Plattformen är onlinebaserad och består av flera olika moduler som gör det möjligt för företag att få en helhetsbild av kommande regelverk.
– När vi ser mängden regelverk och förordningar som fullkomligt strömmar in från EU är det inte riktigt möjligt att hålla koll på allt själv längre, framför allt om man är compliance officer på ett mindre företag, säger Gustav.
Med hjälp av Regulatory Hub får man enkelt tillgång till en mängd information kopplat till regelverken, bland annat, vart man ligger till i förhållande till olika regelverk, hur långt det är kvar till implementering, och vilka kostnader som kan vara förknippade med detta. Verktyget erbjuder i vissa fall också analyser av regelverken och deras påverkan på företagets affärsmodell. En annan funktion är att det hjälper till att identifiera kommande regelverk och ger möjlighet att koppla samman plattformen med projektledningsverktyg som Jira, för att bättre kunna fördela ansvar och arbetsuppgifter internt hos företagen.
Via plattformen går det också att kontakta zebs experter på aktuellt område om man har behov av ytterligare vägledning eller rådgivning. Syftet med Regulatory Hub är att fungera som ett verktyg, eller hjälpmedel för att hantera och följa regelverk, både på nationell nivå och inom EU.
– Som konsulter kan vi se att allt fler behöver extern experthjälp. Med tanke på hur svårt det är att hitta specialistkompetens idag kan en konsult vara en bra lösning för många. I och med att fler och fler förstår vikten av compliance tror jag att det är viktigt att som företag fundera över hur man kan avlasta och stötta sin compliancefunktion, framför allt när regelverkslandskapet utvecklas som det gör.